20-21.04.2024
Прага
Головна Новини Україна Правила гри в настільний хокей (станом на 01.09.2016)
Правила гри в настільний хокей (станом на 01.09.2016) Друк e-mail
Новини
Автор ФНХУ   
Неділя, 04 вересня 2016, 21:01

Основною мовою цих Правил є англійська. За наявності будь-яких розбіжностей між переведеною та англійською версіями, англійська версія матиме пріоритет.

1. Усі гравці у будь-якому випадку повинні поводити себе у справедливий та спортивний спосіб. Настільний хокей - спорт, в який грають з належним розумінням про чесність, етику та повагу.

2. Ігрове обладнання та підготовка поля

2.1. Має використовуватись обладнання фірми „Stiga”.

2.2. Пластмасові деталі заглиблень у воротах мають бути видалені.

2.3. Поля мають бути прикріплені до столу.

2.4. Швидкість руху шайби поверхнею поля має зберігатися такою самою як у звичайної фабричної поверхні.

2.5. Гравцеві дозволяється помістити у ворота суперника відбивач шайб (дефлектор). В такому випадку гравець також повинен надати можливість використання дефлектора своєму супернику, тобто мати аналогічний дефлектор для своїх воріт.

3. Ігрові фігури

3.1. Мають використовуватись фігури версії Play-off (усі фігури мають ключку з одного і того боку) з комплекту обладнання настільного хокею „Stiga”

3.2. ITHF може дозволити використання інших ігрових фігур „Stiga”, якщо для цього знайдуться вагомі причини.

4. Матчі

4.1. Матчі тривають п’ять (5) хвилин.

4.2. Час спливає навіть, якщо шайба знаходиться поза грою.

4.3. Для всіх матчів має використовуватись звуковий таймер.

4.4. Про початок матчу має сповіщати чіткий і недвозначний звуковий сигнал. Основному звуковому сигналу про початок матчу повинен передувати музичний фрагмент, що попереджає гравців про наближення початку відліку часу і який починає звучати за 30 секунд до основного звукового сигналу. Звуковий таймер має позначати певні інтервали (визначені третини або хвилини) недвозначними звуками, музика має відмірювати також і останні тридцять (30) секунд матчу. Матч закінчується чітким сигналом про завершення гри.

4.5. Якщо у матчі виникає зупинка, гра починається з рахунку, який був зафіксований під час переривання матчу.

4.6. Якщо гравця, готового до гри, немає біля поля тридцять (30) секунд після початку матчу, він/вона автоматично програє цей матч із рахунком, зазначеним у правилах змагань.

4.7. Якщо гравець під час матчу відмовляється продовжувати гру, а його суперник наполягає на продовженні, він/вона автоматично втрачає всі свої голи, забиті протягом гри, в той час як суперник має право добавити додаткові п'ять (5) голів до свого рахунку.

4.8. Під час матчів на вибування, у разі нічиєї по закінченні п’яти (5) хвилин основного часу матчу, проводиться додатковий тайм (овертайм). Овертайм розпочинається з нового вкидання. Переможцем стає той, хто під час овертайму першим заб’є гол („раптова смерть”).

5. Вкидання

5.1. Усі матчі розпочинаються з шайбою, розташованою в центрі поля. Гра розпочинається зі стартового сигналу. Якщо хтось із гравців зрушить шайбу до сигналу, здійснюється вкидання.

5.2. Під час гри всі вкидання здійснюються в центральному колі.

5.3. Центральні нападники та ліві захисники при вкиданні повинні знаходитись на власному боці від центральної червоної лінії, поза центральним колом, до того, як буде здійснено вкидання, та не можуть торкатися відпущеної шайби до того, коли вона доторкнеться до поверхні поля.

5.4. Шайба має падати вільно, без прискорення (кидка), приблизно з висоти п’яти (5) см над головами фігур, при цьому шайба повинна бути помітна обом гравцям, а плаский бік шайби -  спрямований донизу паралельно площині поля.

5.5. Перш ніж вкинути шайбу, гравець має впевнитись, що його опонент готовий до гри. У разі неправильного вкидання, опонентові дозволяється попросити нового вкидання або він/вона може здійснити вкидання власноруч. Якщо гравець робить багато неправильних вкидань у матчі на вибування, опонент може попросити нейтральну особу для здійснення вкидання.

5.6. Має минути три (3) секунди після кожного вкидання, щоб гол було зараховано. Це правило діє навіть якщо вкидання здійснює нейтральна особа.

5.7. Перш, ніж гол може бути зарахований після вкидання, має відбутися одна з наступних подій:

(а) шайба торкнулася борту;

(b) по закінченні трьох секунд після вкидання шайба торкнулася однієї з фігур, крім центрфорварда гравця, що атакує, і воротаря гравця, що захищається;

(с) виконано осмислений пас центрфорварду. Якщо не очевидно, отримав центрфорвард пас випадково або в результаті осмисленого пасу, гравець, що захищається, (або рефері, якщо він призначений на гру) може вирішити, чи дозволити центрфорварду атакувати ворота безпосередньо. Якщо вирішено, що безпосередньо центрфорвард атакувати ворота не може, гол може бути забитий тільки у відповідності з (а) або (b).

5.8. Коли матчі на вибування призводять до „раптової смерті” овертайму, гравці можуть попросити здійснити вкидання нейтральну особу й вони, за бажанням, можуть погодитись на виконання такого способу введення шайби для всіх вкидань: нейтральна особа розміщує шайбу в центрі поля, просить кожного гравця оголосити „Готовий” і після цього говорить: „Почали”.

6. Забивання голів

6.1. Шайба має залишитись у площині воріт, щоб гол було зараховано. Шайба, що вилетіла з воріт, не зараховується. Якщо шайба залишила площину воріт, матч продовжується без переривання.

6.2. Шайбу має бути вилучено зі збірника шайб (якщо такий є) перед наступним вкиданням.

6.3. Гол, забитий за рахунок притиску нерухомої шайби до сітки воріт або воротаря атакуючого гравця не зараховується, якщо по дорозі у ворота шайба не торкнулася борту або однієї з фігур, крім воротаря гравця, що захищається. Це правило застосовується також у разі, коли нерухома шайба на початку притискаючого руху не торкається сітки воріт.

6.4. Не дозволяється зупиняти шайбу та напряму забивати гол, використовуючи тулуб (не ключку) фігури. Проте дозволяється забивати гол правою ногою фігури, використовуючи її як ключку (тобто прокручуючи фігуру). Гол, забитий тулубом фігури, зараховується, якщо шайба стала нерухомою в будь-який інший спосіб, аніж зупинена цією фігурою.

6.5. Якщо шайба влетіла до воріт (і залишилась там) в момент, коли вже пролунав, або лунає фінальний сигнал, гол не зараховується.

6.6. Якщо будь-яку фігуру або воротаря зламано під час забиття голу, гол зараховується.

6.7. Гол, забитий за рахунок зсування всього поля, не зараховується.

7. Правило межі воріт

7.1. Якщо шайба повністю зупинилася в межах воріт і торкається лінії воріт, гравець, який захищається, може оголосити „блок” та здійснити нове вкидання.

7.2. Якщо шайба повністю зупинилася в межах воріт і не торкається лінії воріт, гравець, який захищається, повинен продовжувати гру.

8. Правило володіння

8.1. Не дозволяється затягувати володіння шайбою без здійснення будь-яких помітних спроб забити гол. Така поведінка розглядається як пасивна гра.

8.2. Коли спостерігається прагнення до пасивної гри, суперник може зробити попередження, сказавши „пасивна гра”. Протягом 3 (трьох) секунд після попередження гравець, який володіє шайбою, повинен або кинути по воротах, або виконати пас на центр. В іншому випадку його суперник здійснює вкидання. В цій ситуації протягом трьох секунд після попередження можливе виконання інших пасів до паса на центр або кидка по воротах.

8.3. Якщо шайба знаходиться у володінні однієї фігури без пасів або кидків, попередження може бути дано тільки після того, як пройдуть п'ять (5) секунд. Протягом 1 (однієї) секунди після винесеного легітимного попередження, шайба повинна опинитися в зоні контролю хоча б однієї з фігур суперника, в іншому випадку, суперник може сказати "стоп" і призначити вкидання. Якщо на матчі присутній суддя, він може користуватися спеціальним таймером, що подає сигнали по закінченні 5 і 6 секунд відповідно: в такому випадку, суддя (або інша офіційна особа) може скидати таймер кожного разу після того, як шайба переходить із зони володіння однієї фігури в зону володіння іншої фігури і може призначати вкидання у разі сигналу про закінченні 6 секунд на володіння.

8.4. У разі, якщо у серії плей-офф між суперниками виникла розбіжність по застосуванню Правила володіння, або якщо декілька гравців на будь-якій стадії турніру звинувачують гравця в пасивній грі, нейтральний учасник за домовленістю обох гравців (рефері) може бути призначений для спостереження за подальшими матчами. Якщо на матч призначений рефері, гравці не роблять попередження самі, і при пасивній грі вкидання виконує рефері.

8.5. Якщо гравець протягом турніру багаторазово ігнорує правила щодо пасивної гри, судді змагань мають право призначити аби матчі з порушеннями були переграні під контролем рефері. Якщо кількість матчів із порушеннями надто велика (більше трьох (3)) судді змагань можуть вирішити, що цей гравець автоматично програє всі ці матчі з рахунком, зазначеним у правилах турніру.

9. Перешкоди

9.1. Гравець може опускати (поправляти) фігури тільки якщо він/вона повністю володіє шайбою.

9.2. Якщо гравець забиває гол у той час, коли суперник поправляє фігури, гол зараховується.

9.3. Коли гравець помічає, що будь-яка з фігур його/її суперника піднялася на штирі, він/вона може припинити грати та попросити суперника опустити фігуру на штир і суперник має це зробити. Гравець може продовжити грати, коли опонент знову готовий.

9.4. Якщо гравець передає шайбу іншій його/її фігурі під час поправляння фігур, здійснюється вкидання.

9.5. Груба гра, що призводить до струсу поля та спричиняє зміщення шайби, заборонена.

9.6. Якщо будь-яка фігура втрачає шайбу внаслідок струсу поля, шайбу має бути повернено цій фігурі.

10. Призупинення гри

10.1. За наявності будь-якої неприємності (порушення, несправності), яка очевидна обом гравцям, або робить неможливою нормальну гру для одного з гравців (наприклад, поломка механізму, штиря, фігури або опори поляни, вимкнення світла, поява додаткових шайб на галявині, очевидна перешкода грі одного з гравців з боку третього учасника), матч повинен бути негайно припинено. Будь-який гол, забитий у такій ситуації, не зараховується. Якщо трапляється незначна неприємність, очевидна тільки одному гравцеві, або лише трохи утрудняє його гру (наприклад, гумовий наконечник зісковзнув зі штиря, змістилися ворота, зігнувся штир, злегка змістився опора поля), гравець повинен перервати гру сказавши "стоп", або будь-який забитий гол буде зарахований. Матч відновлюється, коли обидва гравця знову готові.

10.2. Якщо матч призупинено та багато часу втрачено, тоді втрачений час має бути доданий до того, що залишився, і продовжено матч.

10.3. Голи, забиті під час призупинення, не зараховуються.

10.4. Якщо гравець мав беззаперечний контроль над шайбою до призупинення, матч продовжується з шайбою з місця, де вона знаходилась, в іншому разі здійснюється нове вкидання.

10.5. Якщо звуковий таймер вийшов з ладу, гра повинна бути зупинена. Необхідно визначити, чи потрібно дограти якийсь час і, якщо необхідно, то визначити максимально точно час догравання таким чином, щоб довжина матчу була максимально наближена до 5 хвилинах і голи, забиті через 5 хвилин матчу, не були зараховані. Якщо технічні засоби не можуть сприяти вирішенню спорів, то за дотримання правила на груповому етапі несе відповідальність організатор змагань, під час матчів плей-офф – суддя. За відсутності судді гравці повинні самі прийняти рішення щодо епізоду.

11. Пас "захисник-воротар-захисник":

Якщо гравець робить пас захисником воротареві таким чином, що суперник не може перехопити шайбу, то гравець, що зробив цей пас, не може зробити передачу воротарем іншому захиснику так, щоб суперник не міг перехопити цю передачу. Якщо гравець все одно успішно виконує ці дві передачі, то суперник може призначити і провести вкидання.

Table hockey rules

 
Вхід

Календар сезону 2023/24 Ukrainian tournaments:
Рейтинги сезону 2023/2024
Архів рейтингів

Архів рейтингів

Нахок в інших країнах

Міжнародний рейтинг ITHF
Закордонні посилання

На сайті
На даний момент 189 гостей на сайті